Kootin rotumääritelmä
Kokonaisvaikutelma:
Kootti on iloinen, reipas ja rempseä koira, jonka kieli roikkuu ulkona lähes aina, varsinkin kun siitä otetaan kuvaa.
Pää:
Pään tulee olla koiran kulkusuuntaan nähden edessä, paitsi koiran peruuttaessa se on takana. Kuono on sivulta katsottuna joko vasemmalla tai oikealla, yleensä se on katsojan nenässä. 
Silmät:
Silmät ovat kootin sielun peili ja sijaitsevat päässä, yleensä niitä on kaksi.
Korvat:
Korvat sijaitsevat silmien seurana päässä. Niitäkin on yleensä kaksi. 
Purenta:
Kootilla on hampaita, ja ne sijaitsevat suussa.
Kaula:
Kaula sijaitsee pään ja vartalon välissä.
Runko:
Runko sijaitse näppärästi heti kaulan jatkona, ja siihen sijoittuu kaikki tärkeät elimet kuten mahalaukku ja sydän.
Etu- ja takaraajat:
Raajat sijaitsevat rungon nurkissa ja niillä koira liikkuu eteen-, taakse- ja sivusuuntaan. Töppöjalat on erittäin toivottavat.
Liikkeet:
Kootti liikkuu yleensä liukkaasti ravaten, laukaten, kipittäen tai töpöttäen. Satunnaisesti myös laahustaen ja jopa unissaan.
Karvapeite:
Kootilla on karvaa, välillä enemmän, välillä vähemmän.
Värit:
Kootti on yleensä harmaa, paitsi jos se on ruskea.
Häntä:
Kootilla ei ole häntää, paitsi jos se sillä on. Jos sillä on häntä, se vispaa vimmatusti kaiken aikaa liikuttaen koiran takajalkoja ja toimien eräänlaisena ropellina, joka antaa vaikutelman että kootti saattaa lähteä lentoon hetkellä millä hyvänsä. Tästä syystä katsotaan, että häntä on lievä poikkeama toivotusta, mutta sen ei pidä antaa häiritä. Edes kootin vispatessa häntäänsä nenäsi edessä. 
Käyttötarkoitus:
Koottia voi käyttää mihin vaan. Alkuperäinen käyttötarkoitus on hieman hämärän peitossa, mutta Nallenevalla koottia on käytetty paitsi harrastuksissa, myös arkielämän askareissa ja yleensä ne ovat olleet toimintaa hidastamassa. Nyttemmin kootit
lähinnä käyttävät emäntäänsä ja etupäässä hyväksi, mutta myös kävelyillä, joille emäntä ei ilman kootteja edes harkitsisi lähtevänsä.
Terveydentila:
Yleisesti kootit ovat terveitä, tosin lievää ja keskiasteista, tilannekohtaista kuulon alenemaa on havaittavissa. Yleispöhötys on saatu kuriin kätkemällä hiivaleivät huolellisemmin ja sitokyvyn rajoilla olevat kaasunpurkaukset ovat tämän myötä lähes loppuneet.